662-ма в болнични с причина карантина заради заразата

- реклама -

Общо издадените болнични листове към 23 март заради карантина са 2063, като от тях болничните по указания на регионалната здравна инспекция и свързани конкретно с КОВИД-19 са 662. Това съобщиха от НОИ, като уточниха, че не става дума за само  за болни, а и за хора, за които здравните власти са наредили задължителна карантина.

НОИ прави всекидневен мониторинг на издадените болнични листове с причина карантина. На основание на съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на вътрешните работи, на кметовете на общини и на директорите на областните, съответно Столичната дирекция на МВР, е наредено да осъществяват контрол за спазването на наложената карантина на лица, които са в отпуск за временна неработоспособност. При установяване на неспазване на домашно-стайния режим в наложената карантина се уведомяват териториалните поделения на НОИ и паричното обезщетение няма да се изплати на основание на текстове от Кодекса за социално осигуряване за дните на нарушението. По последни данни в териториалните поделения на института са постъпили сведения за около 40 лица, които не са открити на посочените адреси. „Предстои по най-бързия начин да разберем тези хора осигурени ли са по българското законодателство, имат ли издадени болнични“, посочиха още от НОИ.

От института съобщиха още, че предвидените разходи за фонд „Общо заболяване и майчинство“ в бюджета за 2020 г. са 1 милиард и 300 милиона лева и увериха, че в случай на недостиг на средства разполагат с гъвкавата опция по силата на Закона за публичните финанси да бъде одобрен допълнителен трансфер от МС по бюджета на НОИ. Това е възможно, ако не се влошава салдото по държавния бюджет. Крайна мярка е предложение за актуализация на бюджета на ДОО, като предложението за това става през водещите министерства – на труда и социалната политика и на финансите.

НОИ напомня на гражданите, че на тяхно разположение са алтернативните форми за контакт с института: над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или електронна поща и призовават за спазване на мерките за неразпространение на коронавирусната инфекция.

Материалът 662-ма в болнични с причина карантина заради заразата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА