5,5 % от хората в Банско с антитела

- реклама -spot_img

При 115 жители на община Банско е установено наличието на антитела след масовото тестване на населението за коронавирус, което показва, че са преболедували и са изградили имунитет. През последния близо месец изследвани с бързи тестове са общо 2250 души. „По преценка на здравните органи на някои от лицата бяха направени и PCR тестове. Резултатите от тях са отрицателни“, съобщиха днес от община Банско. Припомняме, курортният град беше първият поставен под пълна карантина. В началото на април лекари от Банско влязоха в задочен спор с началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по темата имало ли е скрити случаи на болни в града по време на карантината или не. Според ген. Мутафчийски, са открити 50 души със симптоми на вирусно заболяване, но това не се е случило по официалния ред.

Решение да се тества масово населението беше взето след падането на двуседмичната карантина, като с предимство се изследваха работещите на първа линия полицаи, медицински лица и социални работници. Тествани бяха и всички заети в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в курорта, както и много жители на Банско.

Резултатите в цифри: Проверени от община Банско – 2250 лица, от които 2010 от град Банско, 162 – от град Добринище и 78 – от район Места. Установено наличие на антитела при 112 лица от Банско, което е 5.57% и при 3-ма от Добринище.

В началото на седмицата стартира и тестването в Пловдив, което ще се проведе по метота „Илайза“, тоест ще е на случаен принцип и се очаква да даде картина на ситуацията в страната.

Материалът 5,5 % от хората в Банско с антитела е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА