54 нови заразени, 9 от тях са медици

ОБЩЕСТВО54 нови заразени, 9 от тях са медици

54 са новите заразени с коронавирус, 20 от тях са в болница. 1397 проби са направени за денонощието. Така общият брой на установените случаи у нас става 1865. Няма смъртни случаи от COVID-19 за последното денонощие. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

10 са активните области в страната. От новите случаи 28 са в София, от които 10 в болница и 18 амбулаторни, в Ямбол има 9 нови, Плевен – 4, Пазарджик и Благоевград – по 3, Варна и Сливен – по 2, Пловдив, Силистра и Стара Загора – по 1. Има още заразени деца между 7 и 17 години.

Девет са новите медици с доказан COVID-19 – осем в София и един в Ямбол. Така заразените лекари, сестри и санитари вече са 201. Излекувани са 401 пациенти, със 17 нови. 355 души са настанени в болници, 43 от тях – в интензивни отделения.

„Продължаваме да следим всички научни съобщения за клинични проучвания на нови медикаменти. На този етап все още няма категорични доказателства за ефективността на определен лекарствен продукт. Основните акценти са физическата дистанция и спазването на хигиенните изисквания“, обобщи доц. Димов.

В същото време напрежението в болницата във Видин е голямо и част от медиците напускат, като до момента вече 30 от тях са с предизвестием а над 45 са заразените с коронавирус. Анализ на областния оперативен щаб показва, че всички заразени по един или друг начин са имали пряк контакт с лекари от МБАЛ „Света Петка“, което прави лечебното заведение основно огнище.

„Работата е много натоварена вече, много е тежка. Всички колеги, които останаха да работят вече са изнервени“, призна прокуристът на д-р Ивета Найденова. Отправен е апел към лекари от частните медицински центрове в града, но нито един не се е съгласил да работи в болницата. През това време заразените от домовете за възрастни в Гара Орешец и Кула още се извеждат от социалните институции. Единствените болници, изявили желание да ги настанят, са столичните „Св. Анна“ и „Пирогов“.

„Моля ги да си преосмислят решението. Недопустимо е да искам от министър Кирил Ананиев да командирова медици от страната при условие, че имаме над 80 в частните центрове“, каза пък областният управител на Видин Момчил Станков. Той е поискал помощ от Националния щаб и министрите на отбраната и здравеопазването за дезинфекция на МБАЛ „Света Петка“. В момента болницата има необходимост от спешни медици, хирурзи, кардиолози и сестри.

Материалът 54 нови заразени, 9 от тях са медици е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...