53 нови заразени и още двама починали

ОБЩЕСТВО53 нови заразени и още двама починали

53 са новооткритите заразени с коронавирус през последното денонощие. 25 от тях са в болница. 1163 са изследваните за 24 часа, общо 52 931 са направените проби до момента. Това съобщи шефът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В София новите случаи са 19, 12 от тях са от социални домове, в Ямбол – 12, в Пазарджик – 5, Плевен 5, Перник – 4, Бургас – 3, Благоевград – 2, Враца – 2, Кюстендил -1. Има един нов случай има на коронавирус сред медицинския персонал – медицинска сестра от „Пирогов“. Общо 192 са заразените медици до момента.

24 души са новите излекувани, общо – 384 до момента. 353 души са настанени в болница, 38 от тях в интензивни отделения.

Починалите до момента са 84. През последното денонощие има нови две жертви – мъж на 67 г. във Велико Търново, който е имал рак и диабет, както и мъж на 79 г. в Ямбол, страдал от ХОББ.

„Има покачване на заболеваемостта, никой не е отричал този факт. Все още системата може да се справи, но отпускането на мерките изисква изключително отговорно спазване на носенето на маски и хигиена“, коментира ситуацията ген. Мутафчийски. По думите му обаче разпространението на инфекцията все още е клъстерно, а не дифузно. „Нарастване на случаите има в области и на места, където преди това не е имало такава активност – в Ямбол и Хасково. То е свързано с пристигането на хора от Нидерландия. Друго огнище е Видин. Откриват се много случаи в старчески и социални домове – общо 110, от тях 80 домуващи и 30 души перснонал“, обясни шефът на щаба.

За проблем с пристигащите си от чужбина българи, алармира и шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. Той призна, че те крият, че са болни, пият лекарства за сваляне на температурата и бягат от властите на летището. „Например пациентката, която се е прибрала с полет от Нидерландия със симптоми, е била привикана към граничния здравен контрол, но не е изчакала консултацията със специалист на РЗИ, преминала е паспортната служба и здравните органи са я гонили в багажното отделение“, разказа д-р Пенчев. Жената категорично е отказала да се върне обратно и да влезе в болница. Здравният контрол е бил информиран, че тя не се е чувствала добре по време на полета от други две лица, които са били близо до нея. Термокамерите пък са засякли двама пътници с 34 градуса температура, които са се опитвали да хитруват, приемайки антипиретици. „Отделихме ги в една стая и след известно време температурата им се покачи до 38 градуса“, добави д-р Пенчев. По думите му пътниците гледат по най-бързия начин на напуснат летището, вместо да съдействат на здравните инспектори.

„Най-високият клас защитни облекла са насочени към Спешната помощ“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който опроверга твърдението, че медиците от ЦСПМ не са защитени. „Центровете за спешна помощ са най-големият консуматор на защитни облекла, над 250 костюма дневно се използват само в София“, уточни той.

Материалът 53 нови заразени и още двама починали е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...