48 болници получиха 317 респиратора от МЗ

ОБЩЕСТВО48 болници получиха 317 респиратора от МЗ

317 респиратора е разпределило здравното министерство в 48 държавни болници. Апаратите за обдишване бяха поръчени от Китай за справяне с коронавируса, за който по-късно се оказа, че са почти безполезни. Машините бяха платени със средства от европейските програми.

Според справка на Центъра за защита правата в здравеопазването, получена по закона за достъп до обществена информация, обаче с безплатната придобвика са се облажили и много лечебни заведения, които от началото на пандемията досега не са приели и лекували нито един пациент с COVID-19. Сред тях са СБАЛАГ „Майчин дом“, където са доставени 15 апарата са механична вентилация (повече отколкото от МЗ са решили, че се полагат на „Пирогов“ и „Св.Анна“), столичната „Св. Екатерина“, която е получила 10 броя, НКБ – 8 броя и Ортопедията в Горна баня „Проф. Бойчо Бойчев“, където е преценено, че трябва да се монтират 4 нови респиратора, толкова за сравнение са предоставени и на Инфекциозната болница в София.

Сред болниците, получили безплатната апаратура, няма нито една общинска или частна, макар някои от тях да са определени в списъка на МЗ като лечебни заведения, които трябва да разкрият COVID-структури. В интерес на обективността общинските лечебници, които изобщо лекуват инфектирани с коронавирус, приемат само леки случаи, а и голяма част от тях не разполагат нито с интензивни отделения, нито с реаниматори. 95 % от частните пък така и не се включиха в борбата с COVID-19, ако не броим правенето на платени PCR и бързи тестове.

Но още по-големият въпрос е кой ще работи на тези респиратори и нужни ли са толкова апарати. По думите на медиците за един пациент на механична вентилация трябва да се грижат постоянно две сестри и един лекар. Анестезиолозите-реаниматори у нас са около 1000. А по данни на НЗОК от 10 март до 30 юни в реанимации в болниците в страната с доказан COVID-19 са били лекувани 199 души, като от тях на 109 е била приложена механична вентилация.

Материалът 48 болници получиха 317 респиратора от МЗ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...