4216 болнични за карантина за коронавирус

ОБЩЕСТВО4216 болнични за карантина за коронавирус

4216 болнични за карантина за коронавирус са приети от НОИ за периода от 13 март до днес. Листовете за карантина се издават не само на заболелите, но и на техните контактни лица, на идващи си от чужбина българи и на всички други, подлежащи на карантиниране. А броят на болничните с причина “карантина“ по всички причини е 10 885. Общият брой на приетите за периода листове за обезщетения за временна неработоспособност е 287 887, сочи справка на института, изготвена за Скенер.нюз.

Общият брой обжалвани листове през 2019 г. е 16 373, което е с 6865 броя повече спрямо 2018 г. Отменени са 4397 болнични за 92 090 броя дни. Само от началото на тази година до края на март са обжалвани 3140 болнични листове, отменени са 1244, уточниха от пресслужбата на института.

„Има лица, които работят на две места, като от едното вземат болничен, а от другото вземат възнаграждение“ – така управителят на НОИ Ивайло Иванов описа пред БНТ характерна схема на опити за източване на фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО). През 2019 г. от страна на НОИ са съставени общо 6737 ревизионни документа, като установеният начет по влезли в сила разпореждания за събиране на суми е 705 308,22 лева, сочи анализ в първия за годината информационен бюлетин на НОИ.

Контролните органи на териториалните поделения на института издават и разпореждания по реда на чл. 114 от Кодекса за социално осигуряване за възстановяване на неоснователно получени суми за осигурителни плащания. По този ред се събират неправомерно получени парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, безработица и помощи за профилактика и рехабилитация. „През 2019 г. са издадени 9213 броя разпореждания за възстановяване на суми в размер на 5 864 663 лева, като освен това сме дали над 400 фирми на прокуратурата, за които имаме съмнения, че извършват неправомерни действия. Някои от тях например нямат стопанска  дейност, а в същото време подават техни служители за обезщетения за временна неработоспособност“, обясни Иванов. Под наблюдение са въведени 2000 осигурители и самоосигуряващи се лица, като на органите на МВР са предадени 441 осигурители, а на прокуратура и ДАНС – 196 осигурители, уточняват от института.

Материалът 4216 болнични за карантина за коронавирус е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...