3 месеца по 50 лв. добавка за всички пенсионери заради коронакризата

- реклама -

Заради коронакризата всеки пенсионер ще получава по 50 лева добавка към пенсията си в рамките на три месеца. Това е една от социалните мерки, анонсирани от правителството в отговор на пандемията. За целта ще бъдат отделени 318 млн. лева, като е възможно мярката да бъде удължена. Министър-председателят Бойко Борисов обяви на брифинг, че кабинетът ще отпусне близо 2 млрд. лева за социални и икономически мерки, свързани с борбата с COVID-19.

Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 9 на 12 лева. За целта се отпускат 12 млн. лева. Увеличава се и продължителността на изплащане на парични обезщетения за безработица с 3 месеца за хората с минимално обезщетение, считано от 1 октомври.

Над 300 млн. лв. допълнително влизат в здравния сектор, като парите ще дойдат от държавния бюджет и от европрограми. А извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още един месец – до края на август, поясни премиерът Борисов. Това е поредната отсрочка, тя ще стане факт със заповед на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Увеличават се разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от нея, включително за служители на първа линия, увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева. Средствата са предвидени за структури от системите на МЗ, МТСП, МВР, НЗОК, РЗИ, НОИ и др.

1 милиона лева ще бъдат заделени за медицинските специалисти, ангажирани с борбата с коронавируса до края на 2020. С тях ще се изплащат по 1000 лева допълнително на работещите на първа линия медици.

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищно и детско здравеопазване, за да достигнат заплащането, определено по колективния трудов договор, считано от 1 август 2020 г. Предвижда се и увеличаване на стандартите в социалната сфера – домовете за възрастни хора, домове за хора с увреждания, центрове за настаняване от семеен тип, дневни центрове за деца и др.

Повече субсидии ще има за лечебните заведения за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, субсидирани от МЗ. Допълнителните средства ще са за лечение на инфекциозни болести, туберкулоза, неспецифични белодробни заболявания, психични заболявания. Ще се дават и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони.

Увеличава се стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ – 10%, в размер на 126,3 млн. лева. Средствата ще са предназначени само за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива на заплащане по колективния трудов договор.

Отпускат се допълнителни средства за лични асистенти по Закона за личната помощ в размер на 122 млн. лева. Така ще се осигурят средства за целогодишните разходи за лични асистенти.

Сериозно рамо ще даде държавата и на туризма. Субсидия от 35 евро за седалка на турист в самолет ще се изплаща за всеки, ползващ туристическа услуга в България при полети с капацитет от поне 100 пасажери.

Туроператорите и туристическите агенти също минават на по-ниската ДДС ставка от 9%. Същата ставка ще се прилага и за предлаганите в заведения вино и бира, защото „туризмът изключително много моли“ за това, каза Борисов.

У нас ще бъдат допускани и туристи от Молдова, Северна Македония, Сърбия, Израел, Кувейт – след предоставяне на PCR тест с валидност 72 часа, обяви Валери Симеонов.

„Мерките са начертани от петък до неделя заедно с коалиционните партньори и синдикатите“, заключи премиерът Борисов и още веднъж предупреди, че ни чака тежка зима.

Материалът 3 месеца по 50 лв. добавка за всички пенсионери заради коронакризата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Ако сте пропуснали....

Включват живата орална полиомиелитна ваксина в борбата с коронавируса

0
В САЩ се обсъжда възможността за приложение на живата орална полиомиелитна ваксина като временна защита от коронавируса, научи Скенер.нюз. Проектът все още е в ранна...
мушкато

Мушкато за плодовитост и любов

0
То е доста пренебрегвано като „просто” цвете, макар че цъфти почти през цялата година и е непретенциозно. Листата му действат кръвоспиращо. Това означава, че...

662-ма в болнични с причина карантина заради заразата

0
Общо издадените болнични листове към 23 март заради карантина са 2063, като от тях болничните по указания на регионалната здравна инспекция и свързани конкретно...
- реклама -
- Advertisement -евтин куриер
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВОТО У НАС ДОСТИГА СВЕТОВНИ НИВА С ЛУКС, ЗЕЛЕНИ И МИНЕРАЛНИ ЕКСТРИ

Комплекс “Флавия Гардън” в курорта “Св.св. Константин и Елена” е финалист за Строителните Оскари Луксозното строителство у нас вече не е само скъпа фасада и...

МЪЖКИ СВЯТ

Офицерът, който се превърна в крал – Range Rover Discovery

Вдъхновението често ни спохожда когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е влюбен, но не в определена марка или конкретен автомобил, а в...

Варна посрещна снежните кралици на Playboy

Атрактивни модели на Мъжката Библия препълниха Vogue Club в морската столица Варненци са известни ценители на женската красота. А в последния ден на януари, феновете...

DAVIDOFF THE 13th

Inspired by Dilov&Davidoff Парадоксално, но повечето хора, които пият хубаво кафе, вярват в Дядо Коледа. Научно е доказано! За разлика от студентите, които – независимо...

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona от Мира Цанева, Списание Плейбой Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или...
- Advertisement -

ВИЖТЕ И ТОВА

- Advertisement -евтин куриер