22-ма нови заразени, 9 от тях са медици

ОБЩЕСТВО22-ма нови заразени, 9 от тях са медици

22-ма са новите заразени с коронавирус у нас, изследваните проби през последното денонощие са 1347.  Така общият брой на потвърдените с COVID-19 става 2560. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Ново огнище е засечено в Сливен – с 9 заразени, като от тях 8 са медицински персонал. Всички – двама лекари, четири сестри и двама санитари – са от едно отделение, в което не е имало болни с COVID-19. По разпореждане на главния държавен здравен инспектор и с решение на РЗИ в Сливен отделението е затворено и ще бъде дезинфекцирано. Изследват се контактните лица и пациентите, лежали там през последния месец, за да се установи откъде е тръгнало разпространението. По думите на доц. Димов неспазването на предпазните мерки е основна причина за бума на инфекцията в здравното заведение.

„Издирени са всички пациенти, преминали през последния месец през отделението по гастроентерология на МБАЛ „Хаджи Димитър“-Сливен. Предполага се, че коронавирусът е дошъл от болен, който е бил силно заразен. В града има лекувани пациенти с коронавирус, преминали през въпросното отделение“, съобщи по-късно кметът на Сливен Стефан Радев.

Други 6 случая са установени в София, като сред заразените има медицинска сестра и 2 деца под 2-годишна възраст. В Ямбол новите положителни проби са 4, във Видин, Пазарджик и Перник – по 1.

Двама са починалите през изминалото денонощие, с което жертвите на COVID-19 у нас вече са 146. Мъж на 77 г. е издъхнал в УМБАЛ „Св. Анна“ София. Пациентът е лекар от Видин, който е бил преведен в столичната болница във влошено състояние, бил с исхемична болест на сърцето, артериална хипертония и диабет. Починала е и жена на 67 г. в Пловдив – тя е преместена от Пазарджик. Пациентката е страдала от ХОББ и исхемична болест на сърцето.

Добрата новина е, че има още 83-ма излекувани, а общият брой на оздравелите става 1206. В момента в болница са настанени само 132-ма души с коронавирус, от които 9 в интензивни отделения.

Данните показват, че не само у нас, но и на Балканите като цяло се регистрира леко увеличение на заразените. В Турция новите случаи са 786, в Румъния – 119, в Северна Македония – 76, в Сърбия – 24, в Гърция – 19, в Албания – 21, в Босна и Херцеговина – 11.

„Анализите показват, че с либерализиране на ограничителния режим ще има известна повишена заболеваемост, но така или иначе здравните системи са подготвени да реагират. Необходимо е да продължи отговорното спазване на изискванията за физическа дистанция, хигиена и използване на лични предпазни средства“, обобщи доц. Димо Димов.

Материалът 22-ма нови заразени, 9 от тях са медици е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...